Rondom
Pochodzenie:
Odmiana holenderska.
Rodowód:
(‘R. multiflorum’ x ‘Wersalska Czerwona’) x ‘Gesisteel’. Wpisana do Rejestru Odmian w 1990r.
Krzew:
Rośnie slnie. Wytwarza dużo pędów z szyjki korzeniowej. Pokrój młodych krzewów wzniesiony, zwarty, odwrotnie stożkowaty, później - kulisty, nieco spłaszczony. Liście średniej wilkości i duże, ciemnozielone, z wydłużoną klapą środkową.
Owoc:
Duże i średniej wielkości, kulisto-wydłużone. Jagody mają skórkę jasnoczerwoną. Są błyszczące, soczyste, kwaskowate, mało smaczne. Grona długie, cylindryczne, zwarte.
Dojrzałość zbiorcza:
Odmiana późna, owoce dojrzewają pod koniec lipca, w podobnym terminie jak u odmiany ‘Holenderska Czerwona’.
Przydatność odmiany:
W Polsce znana od wielu tal, obecnie najpowszechniej uprawiana na plantacjach towarowych. Polecana również do uprawy amatorskiej. Odmiana bardzo plenna, krzewy wchodzą wcześnie w pełnię owocowania. Rośliny są odporne na opadzinę liści porzeczek, ale czasami pojawia się tzw. choroba Rondoma, powodująca zasychanie kwiatów i kwiatostanów, zniekształcenie blaszki liściowej, zaniki krótkopędów, a w konsekwencji znaczną redukcję plonowania krzewów. Jagody o gorszym smaku niż u innych odmian. Odmiana przydatna do kombajnowego zbioru owoców.