TISEL – odmiana wczesna |
Pochodzenie: Odmiana polska, oryginalna odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Rodowód: ‘Titania’ x samozapylenie. |
Krzew: Rośnie dość silnie, pokrój ma wzniesiony i zwarty, z tendencją do zagęszczenia i rozkładania się. Liście średniej wielkości, jasnozielone, z zaznaczoną klapą środkową. Owoc: Średniej wielkości i duże, dobrego smaku, bogate w kwas askorbinowy – wit. C i ekstrakt. Dojrzałość zbiorcza: Odmiana o wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 8-10 dni wcześniej niż u odmiany ‘Ben Lomond’. Przydatność odmiany: Krzewy plonują obficie i regularnie. Owoce o wysokiej wartości przetwórczej, nadają się na różne przetwory i soki oraz na rynek owoców świeżych.Rośliny wytrzymałe na mróz,charakteryzują się wysoką, polową odpornością na mączniaka i rdzę wejmutkowo-porzeczkową oraz średnią podatnością na opadzinę liści.Odmiana przydatna do kombajnowego zbioru owoców. Polecana do uprawy towarowej, włączając uprawy IP i ekologiczne oraz do uprawy amatorskiej. |
GOFERT - odmiana wczesna |
Pochodzenie: Odmiana polska, oryginalna odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Rodowód: 'Gołubka' x 'Fertodi-1’. |
Krzew: Rośnie dość silnie, o pokroju wzniesionym, z tendencją do rozchylania się w międzyrzędzia. Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, jasnozielone, z wydłużoną środkową klapą. Owoc: Duże i średniej wielkości, smaczne(wysoka zawartość ekstraktu, witaminy C i średnia zawartość antocyjanów). Dojrzałość zbiorcza: Odmiana o wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 6-8 dni wcześniej niż u odmiany ‘Ben Lomond’. Przydatność odmiany: Gofert to jedna z najnowszych polskich odmian, bardzo plenna i regularnie plonująca.Uniwersalna przydatność na świeży rynek i do przetwórstwa.Rośliny wytrzymałe na mróz, w wysokim stopniu odporne na amerykański mączniak agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Siła wzrostu, pokrój krzewu oraz cechy morfologiczne roślin mogą spełniać wymogi zbioru kombajnowego. Polecana do uprawy na plantacje towarowe (wliczając IP i organiczne) oraz do uprawy amatorskiej. |
RUBEN – odmiana średnio-późna |
Pochodzenie: Odmiana polska, oryginalna odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa. ‘BiełoruskajaSłodkaja’ x ‘Ben Lomond’. |
Krzew: Krzewy o średniej sile wzrostu, o pokroju kulistym z tendencją do rozchylania się pod ciężarem owoców. Liście średniej wielkości, ciemnozielone, pięcioklapowe, z wydłużoną środkową klapą. Owoc: Średniej wielkości i duże, z połyskiem, jędrne, nie osypują się, o dużej przydatności przetwórczej (wysoka zawartość ekstraktu, kwasu askorbinowego i barwników antocyjanowych). Dojrzałość zbiorcza: Odmiana o średniej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 3-4 dni po odmianie‘Ben Lomond’ Przydatność odmiany: ‘Ruben’ jest nową wartościową odmianą porzeczki czarnej, o owocach przydatnych do przetwórstwa i zamrażalnictwa. Rośliny odporne na mróz, w wysokim stopniu odporne na mączniaka i rdzę wejmutkowo-porzeczkową, oraz średnio podatne na opadzinę liści.Ze względu na wysokie plonowanie może być polecana do tradycyjnej uprawy towarowej, integrowanej, ekologicznej i amatorskiej.Odmiana przydatna do kombajnowego zbioru owoców. |
TIBEN – odmiana średnio-wczesna |
Pochodzenie: Odmiana polska, oryginalna odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Rodowód: ‘Titania’ x ‘Ben Nevis’ |
Krzew: Rośnie dość silnie. Pokrój szeroki z tendencją do rozchylania się pod ciężarem owoców. Liście średniej wielkości, zielone i ciemnozielone, z wyraźniej zaznaczoną klapą środkową. Owoc: Średniej wielkości, większe niż u odmiany ‘Ojebyn’, o dużej wartości przetwórczej (wysoka zawartość antocyjanów, średnia zawartość wit. C i ekstraktu). Dojrzałość zbiorcza: Owoce dojrzewają w średniej porze, w połowie lipca, w podobnym okresie jak u odmiany ‘Ben Lomond’. Przydatność odmiany: Odmiana przydatna do przetwórstwa i zamrażalnictwa.Owoce szczególnie nadają się do produkcji koncentratu i soków. Rośliny wytrzymałe na mróz, w wysokim stopniu odporne na amerykański mączniak agrestu, średnio podatne na opadzinęliści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Polecana do uprawy towarowej, włączając uprawy IP i ekologiczne oraz do uprawy amatorskiej. Odmiana przydatna do kombajnowego zbioru owoców. |
BEN ALDER – odmiana późna![]() |
Pochodzenie: Odmiana szkocka, wyhodowana w Scottish Crop Research Institute (SCRI). Rodowód: ‘Ben More’ x ‘Ben Lomond’. |
Krzew: Rośnie średnio silnie. Pokrój zwarty, typu kompaktowego. Liście średniej wielkości, jasnozielone, boczne klapy zaznaczone, klapa środkowa wydłużona. Owoc: Małe i średniej wielkości, wyrównane, o wysokiej wartości przetwórczej. Dojrzewają równomiernie w gronach. Mogą przez kilka dni po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej pozostawać na krzewie. Dojrzałość zbiorcza: Owoce dojrzewają późno, zwykle 7-8 dni po odmianie ‘Ben Lomond’. Przydatność odmiany: Odmiana od wielu lat polecana do uprawy towarowej w Polsce, Wielkiej Brytanii oraz innych krajach Europy. Krzewy kwitną późno, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia kwiatów przez przymrozki wiosenne. Plonuje obficie i regularnie na glebach żyźniejszych. Wytwarza owoce o wysokiej wartości przetwórczej. Rośliny wytrzymałe na mróz, z wysoką odpornością na amerykański mączniak agrestu. Średnio podatne na opadzinę liści oraz dość silnie porażane przez rdzę wejmutkowo-porzeczkową. |
Jonkheer van Tets![]() |
Pochodzenie: Stara odmiana holenderska, wyhodowana ok. 1931 roku, o rodowodzie: ‘Paya Płodna’ x ‘Scotch’. Wpisana do Krajowego rejestru w 1990 roku. |
Krzew: Wzrost bardzo silny, pokrój kulisty spłaszczony, u starszych krzewów rozłożysty, luźny. Liście średniej wielkości i małe, ciemnozielone, rozmieszczone na pędzie rzadko, pod kątem ostrym. Owoc: Grona długie, o gęsto rozmieszczonych jagodach. Jagody bardzo duże, kuliste, ciemne, wiśniowo-czerwone, z cienką skórką, mało wytrzymałe w transporcie. Dojrzałość zbiorcza: Owoce dojrzewają bardzo wcześnie, średnio w ostatnich dniach czerwca lub na początku lipca. Przydatność odmiany: Odmiana od wielu lat polecana do uprawy towarowej w Polsce, Wielkiej Brytanii oraz innych krajach Europy. Krzewy kwitną późno, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia Odmiana rozpowszechniona w uprawie towarowej, jednak szczególnie nadaje się do uprawy szpalerowej do zbioru ręcznego, z przeznaczeniem na owoce deserowe. Odmiana plonuje dobrze, zwłaszcza na cieplejszych stanowiskach, oraz na żyznej, zasobnej w próchnicę i wilgotnej glebie. Ciemna barwa jagód i wysoka kwasowość decydują o dużej przydatności na przetwory. Rośliny dość odporne na opadzinę liści porzeczek. Kombajnowy zbiór owoców jest możliwy, ale łatwo uszkadzane owoce ciekną w skrzynkach. |
Rondom |
Pochodzenie: Stara odmiana holenderska. Rodowód: (‘R. multiflorum’ x ‘Wersalska Czerwona’) x ‘Gesisteel’. Wpisana do Krajowego Rejestru Odmian w 1990r. |
Krzew: Rośnie slnie. Wytwarza dużo pędów z szyjki korzeniowej. Pokrój młodych krzewów wzniesiony, zwarty, odwrotnie stożkowaty, później - kulisty, nieco spłaszczony. Liście średniej wilkości i duże, ciemnozielone, z wydłużoną klapą środkową. Owoc: Duże i średniej wielkości, kulisto-wydłużone. Jagody mają skórkę jasnoczerwoną. Są błyszczące, kwaskowate, mało smaczne. Grona długie, cylindryczne, zwarte. Dojrzałość zbiorcza: Odmiana późna, owoce dojrzewają pod koniec lipca, w podobnym terminie jak u odmiany ‘Holenderska Czerwona’. Przydatność odmiany: W Polsce znana od wielu tal, obecnie najpowszechniej uprawiana na plantacjach towarowych. Polecana również do uprawy amatorskiej. Odmiana bardzo plenna, krzewy wchodzą wcześnie w pełnię owocowania. Rośliny są odporne na opadzinę liści porzeczek, ale czasami pojawia się tzw. choroba Rondoma, powodująca zasychanie kwiatów i kwiatostanów, zniekształcenie blaszki liściowej, zaniki krótkopędów, a w konsekwencji znaczną redukcję plonowania krzewów. Jagody o gorszym smaku niż u innych odmian. Odmiana przydatna do kombajnowego zbioru owoców. |
Holenderska Czerwona![]() |
Pochodzenie: Stara odmiana holenderska, nieznanego pochodzenia. Wpisana do Rejestru Odmian w 1990r. |
Krzew: Rośnie bardzo silnie. Pokrój kulisty, nieco spłaszczony. Liczne pędy jednoroczne wyrastają z szyjki korzeniowej. Liście duże, ciemnozielone, o wyraźnie zaznaczonych pięciu klapach Owoc: Średniej wielkości, kuliste, wydłużone, jasnoczerwone, z połyskiem, o smaku dość ostrym, kwaśne. Jagody niezbyt równomiernie dojrzewają w gronach. Grona długie, cylindryczne, zwarte. Dojrzałość zbiorcza: Owoce dojrzewają późno, 8-10 dni po odmianie Jonkheer van Tets, najczęściej pod koniec lipca. Przydatność odmiany: Zarówno z przeznaczeniem do nasadzeń amatorskich oraz towarowych. Ze względu na późne kwitnienie, kwiaty są w małym stopniu uszkadzane przez wiosenne przymrozki. Odmiana bardzo plenna ale późno wchodzi w pełnię owocowania. Rośliny są odporne na opadzinę liści oraz wytrzymałe na mróz. Owoce stanowią cenny surowiec dla przetwórstwa. Odmiana przydatna do kombajnowego zbioru owoców. |
Rovada![]() |
Pochodzenie: Odmiana holenderska. Rodowód: ‘Fay's Prolific’ x ‘Heinemann's Rote Spatlese’. W nasadzeniach kolecyjnych ISK oraz w badaniach od 1997r. Wpisana do Krajowego rejestru w 2003 roku. |
Krzew: Rośnie dosyć silnie. Pokrój rozłożysty. Pędy wyrastające u nasady są silne, i grube, liczne. Starsze pędy dosyć grube, rozgałęzione, z tendencją do rozchylania się. Liście duże, ciemnozielone, pięcioklapowe, w zarysie okrągławe. Owoc: Duże, czerwone, atrakcyjne, lekko kwaśne. Grona długie, owoce wyrównane i równomiernie dojrzewające w gronach. Dojrzałość zbiorcza: Odmiana bardzo późna. Owoce dojrzewają około 7-10 dni po odmianie Rondom. Przydatność odmiany: Polecana głównie do uprawy amatorskiej oraz na małych plantacjach, szczególnie do uprawy szpalerowej do zbioru ręcznego owoców, ze względu na duże grona i atrakcyjne owoce. Wadą tej odmiany jest rozłożysty pokrój krzewu oraz wyłamywanie się młodych pędów, w uprawie szpalerowej przy drutach te niedogodności można wyeliminować. Krzew plonuje obficie. Rośliny są odporne na choroby grzybowe. Na plantacjach wdrożeniowych badana jest obecnie przydatność tej odmiany do kombajnowego zbioru owoców. |
Owoce czarnej porzeczki |
Owoce czerwonej porzeczki |